Kia Sportage

Positief verrast en met hoge verwachtingen kwamen we begin dit jaar terug van de Autosalon van Genève. We waren er getuige van de onthulling van de compleet nieuwe Kia Sportage. De eerste indruk was goed, maar overtuigt de Sportage ook op het tweede gezicht? Wij reden ´em.

Veertien jaar geleden presenteerde Kia de eerste generatie Sportage. Een auto die vermoedelijk maar weinigen zich nog kunnen herinneren. De hoekige en anonieme styling, het gebrek aan merkimago voor Kia en de matige rij-eigenschappen deden de Sportage in Europa niet schitteren. Maar de tweede generatie die in 2004 op de markt kwam was een schot in de roos. In het razendsnel groeiende SUV-segment kwam Kia met een zeer betaalbaar, modern gestyled en goed rijdend alternatief op de markt. In Europa werden er ruim 200.000 van verkocht en in Nederland wist Kia in zowel 2005, 2006 als 2007 rond de 3.500 exemplaren op kenteken te zetten. Samen met zijn tweelingbroer van Hyundai, de Tucson, goed voor de eerste twee plaatsen in dit segment. Maar ook het succes van de Sportage is tijdsgebonden. Nu, zes jaar na zijn succesvolle debuut, gaat Kia opnieuw de strijd aan. Maar ditmaal wel in een drukker segment dan ooit tevoren.

Groei
In de jaren die achter ons liggen is het SUV-segment in Europa explosief gegroeid. Inmiddels is 9% van de nieuw verkochte auto’s een SUV en daarvan is de helft een zogenaamde C-SUV. En dat is juist het segment waarin de Kia Sportage zich begeeft. Reden voor de groei van dit segment is dat de consument meer en meer op zoek is naar een hoge zit, extra ruimte, veelzijdigheid en een stoere uitstraling. Dat laatste vooral als alternatief voor een stationwagon. Maar ook de verschuiving van grotere naar kleinere modellen speelt mee. De grote SUV wordt gemeden, maar het concept SUV an sich blijft aanspreken. Reden genoeg voor tal van fabrikanten om een SUV te presenteren. Zodoende zagen we onder meer de Nissan Qashqai, Peugeot 3008, Volkswagen Tiguan, Ford Kuga en Skoda Yeti gepresenteerd worden. Stuk voor stuk ijzersterke auto’s met een eigen karakter, maar ook allemaal concurrenten voor de Sportage. Het Europese hoofdkantoor van Kia Motors in Frankfurt had de schone taak om deze concurrenten het vuur aan de schenen te gaan leggen.

Begeerlijk
En die taak heeft men uiterst serieus genomen. Waar we bij de vorige generatie Sportage nog overduidelijk de Koreaanse invloeden zagen heeft de nieuwe Sportage een evenzo Europees gezicht als de concurrentie. Strakke lijnen, scherpe vouwen en veel aandacht voor detail geven de SUV die zo gewilde sportieve look. In tegenstelling tot het zeer drukke lijnenspel van broertje ix35 is de Sportage vooral clean vormgegeven. Het familiegezicht wordt daarbij overduidelijk uitgestraald dankzij de verchroomde grille waarvan de vorm terugkeert in het bovenste deel van de voorruit en de achterklep. Opvallende stylingdetails zijn de LED-dagrijlichten in de scherp gesneden koplampunits en de brede heupen waarin de achterlichtunits prachtig doorlopen. Van welke kant je de Sportage ook bekijkt, hij oogt sportief, modern en zelfs begeerlijk. Wie had dat laatste een paar jaar geleden van Kia gedacht?

The power to surprise
Ook wanneer we het portier openen en instappen doet Kia haar slogan ‘The power to surprise’ alle eer aan. Het interieur oogt eveneens strak en modern. Opgeruimd is het ook. Geen wirwar aan knopjes en schakelaars, maar zorgvuldig gekozen posities waardoor ook de ergonomie prima is. Wie kiest voor het audio-/navigatiesysteem (standaard op de X-clusive) profiteert bovendien van een 7 inch kleurenscherm met hoogwaardige graphics en touchscreen-bediening. Daaronder bevindt zich de climate control (standaard op de X-ecutive). De tellers zijn eenvoudig. En dat is een compliment; prima afleesbaar en dankzij de ronde kokers met een sportief accent.

Materialen
Kijken we kritischer rond dan bewijst Kia zich op de Europeaan te focussen. De gebruikte materialen zijn overwegend goed van kwaliteit en de verschillende onderdelen sluiten keurig op elkaar aan. Hard (en krasgevoelig) plastic is in deze prijsklasse helaas nog altijd onvermijdelijk, maar dankzij mooie structuren heeft Kia de look in ieder geval keurig voor elkaar.

Ruimte
Wie de nieuwe en de oude Sportage naast elkaar zet zal merken dat de auto gegroeid is. De totale lengte nam met 90 mm toe (4.440 mm), de breedte met 15 mm (1.855 mm) en ook de wielbasis groeide: 10 mm om precies te zijn. Wel nam de hoogte af: 60 mm. En dat klinkt ernstiger dan het is. Want Kia heeft in dit geval niet de vorm voor de functie laten gaan. De hoofdruimte is gewoon dik voor elkaar. Sowieso is de ruimte aan boord prima. Voor- en achterin is er voldoende bewegingsvrijheid voor armen en benen en op de achterbank kunnen in principe drie volwassenen plaatsnemen. De kofferbak werd dieper en breder, maar wel minder hoog en groeide met 15 liter naar 549 liter inhoud. Met één handbeweging klap je vervolgens de achterbank neer en ontstaat er 1.353 liter stouwruimte. De losse spullen kun je prima kwijt in de grote portiervakken, het ruime vak onder de middenarmsteun en het (gekoelde) dashboardkastje. Een vakje voor en achter de versnellingspook biedt ruimte om even snel je telefoon, iPod of portemonnee te stallen.

Benzinemotor stelt teleur
De Sportage schept met dit alles hoge verwachtingen. Een sportieve uitstraling, fraai en ruim interieur en op papier nette prestaties. Met dat in het achterhoofd stappen wij dan ook achter het stuur. Met een druk op de startknop, onderdeel van het keyless-go systeem (X-clusive), starten we de motor. Wij rijden eerst met de voor ons land belangrijkste motorisering: de 2.0 liter viercilinder benzinemotor met 163 pk en 195 Nm. Tenminste, voor nu het belangrijkste. In een later stadium zal er een instap-benzinemotor komen (1.6 GDI) met 140 pk en 166 Nm en enkel in combinatie met voorwielaandrijving. Voor nu was echter alleen de krachtigste benzinemotor (2.0) beschikbaar. Goed voor een 0-100 km/h sprint in 10,4 seconden en een top van 184 km/h. De motor stelt echter wat teleur. Mede doordat het vermogen en koppel pas bij respectievelijk 6.200 en 4.600 tpm volledig beschikbaar is moet de viercilinder er flink aan trekken. Vooral tussenacceleraties vergen enige schakelacties. Voor een gemiddelde rijstijl voldoende, maar wie van een beetje meer sportiviteit en pit houdt komt het blok tekort. En zeker ook wanneer er een caravan mee naar Zuid-Frankrijk moet worden getrokken zal een heuvelklim toch even wat moeite vergen. Een kanttekening plaatsen we ook bij de snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging die wel erg enthousiast zijn werk doet en daarmee de directheid van de besturing behoorlijk beïnvloedt. Een heel ander verhaal is dat bij de wegligging dat hoge ogen gooit. Zonder pardon valt de Sportage op hoge snelheid door een bocht te sturen zonder daarbij een krimp te geven. Aan comfort is tegelijkertijd geen enkel gebrek.

Dieselmotor
Veel overtuigender is de 2.0 liter CRDi-dieselmotor. Die is met zijn 136 pk bij 4.000 tpm en koppel van 319 Nm (tussen 1.800 en 2.500 tpm) een veel betere match. De motor draait stilletjes en is soepel van karakter. Door het verschil in koppel ten opzichte van de benzinemotor geeft de Sportage veel meer dat alerte gedrag dat je verwacht bij een SUV als deze. En, mede door de 18 inch lichtmetalen wielen (X-clusive), is ook de besturing een stukje zwaarder en directer. Gebleven is uiteraard de prima wegligging. Bijkomend voordeel: de dieselmotor neemt genoegen met 5,5 l/100 km (fabrieksopgave) terwijl de benzinemotor ruim 2 l/100 km meer lust. Wie een beetje sportief rijdt moet bij de benzinemotor echter rekening houden met een verbruik van rond de 1 op 11.

Instapmotoren
Nadat de beide 2.0 liter motoren op de markt zijn lanceert Kia tegen het einde van het jaar ook de eerder genoemde 1.6 liter benzinemotor en een 1.7 CRDi. Die laatste is goed voor 115 pk en 255 Nm. Aangezien beide motoren de instappers van het gamma vormen zijn ze enkel leverbaar met een handbak (de 2.0 liters zijn er ook met automaat) en wordt alleen voorwielaandrijving leverbaar (de 2.0 liters kunnen ook met AWD worden geleverd). Uiteraard wordt de al gunstige prijsstelling er alleen maar scherper op. De voordeligste Sportage kost nu minimaal € 25.880,- voor de 2.0 X-tra. Dieselen kan vanaf € 31.050,- met de 2.0 CRDi X-tra.

Conclusie
Kia weet ons wederom te verrassen. Dat begon al toen de Koreanen de auto in maart op de Autosalon van Genève onthulden. En dat wordt alleen maar meer bevestigd als je oog in oog staat met de nieuwe Sportage. Een moderne, strakke en sportieve styling van zowel in- als exterieur zijn de eerste verdiensten. Ook het ruime interieur, de vele opbergvakken en de prettige zit bevestigen dat we hier met een topper in wording te maken hebben. Het enige waarop de Sportage ons teleurstelde was de 2.0 liter benzinemotor. Die maakt de hoge verwachtingen die de auto schept, maar ook het vermogen van 163 pk op papier doet vermoeden niet waar. De motor is wat lui en heeft veel moeite de Sportage lekker vlot voort te bewegen. De dieselmotor daarentegen past in alle opzichten prima bij de SUV. Tel daar de prima rij-eigenschappen ook nog eens op en zet zijn prijskaartje af tegen de concurrentie en wij weten één ding zeker: de Kia Sportage gaat voor een nummer 1 positie in zijn segment. Daar is geen twijfel over mogelijk.
Tip
Verdien tot 10% korting met veilig rijgedrag
Verdien tot 10% korting met veilig rijgedrag

De zekerheid van Univé: uitstekende service en altijd een gunstige premie.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties